maandag 28 juni 2010

Aambei

Aambeien (hemorroïden of (B) aarstulpen) zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden. Aambeien die uitstulpen buiten de anus worden uitwendige aambeien genoemd.

In de wand van het rectum binnen de sluitspier loopt een groot aantal fikse aders, waarvan de vulling ook een zekere functie heeft bij het water- en luchtdicht afsluiten van het anale kanaal. Bij persen bij de ontlasting loopt de druk in deze aders op waardoor ze kunnen gaan uitzetten. Persen bij ontlasting is niet per se de oorzaak van aambeien, een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte horen ook tot de mogelijkheden. Normaal gesproken lopen de aders na de defecatie weer snel leeg, maar als er een langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden kan dit lang op zich laten wachten of zelfs helemaal niet gebeuren. Als het bloed langdurig in een verwijde ader gestuwd is kan een stolsel ontstaan, wat een soms zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekt die enige weken kan duren. Het onder lokale verdoving insnijden van het getromboseerde vat en uitdrukken van het stolsel bekort deze duur soms wat. Irritatie kan worden bestreden met diverse soorten cremes en zalven.

De neiging tot het ontstaan van aambeien is enigszins erfelijk; zwangerschap is ook een duidelijke risicofactor. De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie.

De meeste aambeien behoeven geen behandeling tenzij ze langdurig klachten veroorzaken. Deze behandeling kan een operatie zijn, wat over het algemeen alleen in ernstige gevallen gedaan wordt. Ook kunnen er in een ziekenhuis elastiekjes om de aambei(en) geschoten worden met een speciaal apparaat waarna deze langzaam verschrompelen. Deze methode is erg effectief voor mensen die last hebben van aambeien, echter kunnen deze weer na enkele maanden tot jaren terugkomen, of er kunnen nieuwe aambeien ontstaan.

1 opmerking:

  1. Op aambeien rust nog een enorm taboe. Daarom gaan veel mensen, denk ik, niet naar een huisarts om ze te laten behandelen. Uiteraard kun je zelf ook maatregelen nemen, zoals het smeren van crèmes. Maar goed, op deze site kun je ook veel informatie vinden over wat je kunt doen bij aambeien: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/136/Aambeien.html

    BeantwoordenVerwijderen