maandag 28 juni 2010

Wat is AIDS?

AIDS is een van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Het kost jaarlijks vele mensen het leven nadat deze mensen heel erg lang ziek zijn geweest. AIDS is een ziekte waarbij, na het moment van besmetting, het afweersysteem van de besmette persoon wordt aangetast. Het zorgt er op een gegeven moment voor dat het afweersysteem zo erg wordt aangetast dat je lichaam heel erg vatbaar wordt voor allerlei infecties. Zodra dit zover is, zal het lichaam dan ook besmet worden met vele ziektes waar het lichaam helemaal niets tegen kan doen, omdat het afweersysteem van het lichaam niet meer functioneert. De persoon zal dan ook uiteindelijk, na heel erg lang ziek te zijn geweest (vaak vele jaren), overlijden aan deze besmettingen van uiteenlopende ziektes.

AIDS begint met het besmet raken met het virus HIV. HIV staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, ook wel het Aids-virus genoemd.


Humaan: Het virus kan alleen mensen infecteren.
Immunodeficiëntie: Het virus tast het afweersysteem van het lichaam aan.
Virus: het is een virus.


Het HIV virus
Er zijn twee soorten HIV, HIV1 en HIV2. HIV1 komt over heel de wereld voor, HIV2 komt vooral in West-Afrikaanse landen voor. Als je besmet bent met HIV ben je seropositief.

Als je besmet bent geraakt met het HIV-virus zal dit virus op zoek gaan naar een gastheercel. Dit doet het omdat het niet zelfstandig kan overleven en dus een menselijke cel nodig heeft om in te leven. Het HIV-virus gebruikt als gastheercel een T-cel, een belangrijke cel die deel uitmaakt van het afweersysteem. Als het virus de cel heeft overgenomen zal het het DNA van de cel vervangen door stukjes DNA van zichzelf. Het HIV-virus heeft nu de cel overgenomen en de cel doet nu wat het virus wil en de cel zal dus niet meer zijn eigen functies kunnen uitvoeren. De T-cel wordt dus onbruikbaar. Deze geïnfecteerde cel zal nu het HIV-virus in grote getale gaan aanmaken en deze weer verspreiden in het bloed zodat deze weer andere T-cellen kunnen overnemen om daar vervolgens ook weer het virus in te vermenigvuldigen. Zo zullen alle cellen dus worden overgenomen en onbruikbaar worden gemaakt waardoor het afweersysteem niet meer goed kan functioneren. Het afweersysteem wordt dus aangetast.



Het HIV-virus gaat de T-cel in Kaposi sarcoom

Nu het afweersysteem van de persoon zwaar is aangetast is het gevoelig geworden voor infecties van allerlei ziektes. Immers, het lichaam kan de infecties nu niet bestrijden omdat het afweersysteem ze niet meer kan doden. We zeggen dan dat het lichaam gevoelig wordt voor opportunistische infecties. Opportunistische infecties is een verzamelnaam voor infecties die bij een normaal functionerend afweersysteem geen kans hebben. Ook verhoogt een gestoorde afweer de kans op bepaalde tumoren zoals het Kaposi sarcoom. Dit is een vorm van huidkanker en geeft de persoon de vlekken die AIDS patiënten vaak hebben (zie afbeelding). Zodra er bij een persoon die besmet is met het HIV-virus deze Opportunistische infecties en bepaalde tumoren worden geconstateerd wordt de diagnose AIDS gesteld.

AIDS staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, oftewel Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom


Acquired: Het is een infectieziekte dus de persoon heeft het gekregen van een ander persoon.
Immune Deficiency: Het virus tast het afweersysteem van het lichaam aan.
Syndrome: Het is een verzameling van meerdere ziektes, opportunistische infecties en bepaalde tumoren.
AIDS heeft een zeer lange incubatietijd, deze varieert van 6 maanden tot meer dan zeven jaar. In deze periode is de persoon dus alleen besmet met het HIV-virus. De persoon kan in deze periode nog gewoon leven en van alles doen, de persoon voelt zich niet ziek. Zodra de diagnose AIDS bij een persoon wordt geconstateerd heeft deze persoon meestal nog zo ongeveer twee jaar te leven (Zonder medicatie). Vanaf deze tijd wordt de persoon ernstig ziek en zal deze uiteindelijke sterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten