maandag 28 juni 2010

Waarschuwing voor kankerverwekkende zonnebrandcrèmes

Opnieuw is er een milieugroep die alarm slaat vanwege mogelijk kankerverwekkende zonnebrandcrèmes. Volgens de Amerikaanse Environmental Reserach Group in Washington is slechts 8% van de zonnebrandcrèmes veilig.

In alle andere soorten zouden gevaarlijke stoffen zitten als oxybenzone dat invloed heeft op de hormoonhuishouding, en retinyl palmitate. Deze chemische stof zou in 41% van de zonnebrandmiddelen zitten en volgens de organisatie bij proefdieren de groei van huidkanker met meer dan 21% versnellen.

Hoewel Jetske Ultee, arts-onderzoeker bij de Velthuiskliniek vandaag in dagblad Sp!ts stelt dat de milieuorganisatie doorgaans met redelijk betrouwbare rapporten komt, ben ik altijd een beetje huiverig voor dit soort berichten.

Want hoe schadelijk zijn deze stoffen voor de gezondheid? En om welke hoeveelheden hebben we het dan? Misschien wel om hoeveelheden die vele malen kleiner zijn dan aan de proefdieren is toegediend.

Ook de onderzoekers zelf benadrukken dat crèmes met oxybenzone weliswaar in het lichaam worden opgenomen, maar dat nog niet bekend is in welke mate dit een schadelijk effect heeft op het lichaam.

Ultee adviseert voor alle zekerheid om te kiezen voor een zonnebrandproduct zonder SD alcohol, parfum, oxybenzone, maar met zo wel een uva- als uvb-filter, zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb, en anti-oxidanten.

Nou, etiketten bestuderen dan maar! (En hopen dat je dan nog een zonnbrandmiddel kunt vinden, dat aan al deze eisen voldoet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten